LCMT 2021

Parcours LCMT 2020 versie MOUNTAINBIKE

Details nieuw parcours 2020 - bekijk hier de grote lijnen

We hebben de routes voor 2020 uitgetekend,alle details over hoogtemeters en dergelijke kan je hieronder vinden!
 • Etap 1 : Houffalize - La Roche - Houffalize:  XL-afstand 90 km - Large 69 km - Medium 47 km

 • Schitterende koninginnenrit maar in 2020 deels in omgekeerde richting ten opzichte van het verleden! Hierdoor vervalt de zware Moulin de Strument, maar komt er iets anders - ook heel mooi - in de plaats. Misschien dat velen dit 'leuker' zullen vinden? De Muur van Borzée blijft wel behouden. Verder 2 kortere etappe-versies.

 • Het eerste deel van rit 1 is grotendeels gelijk gebleven zoals dit jaar,we gaan via Bonnereu en Engreux via de passage over de Ourthe naar TFZ 1 in Warempage. Daar ligt de eerste splitsing voor de medium. Na de bevoorradingszone 1 is er de eerste aanpassing: via Ortho nemen we een technische afdaling om terug de Ourthe te dwarsen in Maboge, Hier ligt de volgende splitsing voor de Large afstand en volgen we een nieuw pittig stuk naar de muur van Borzée(passage via Berismenil niet meer mogelijk na laatste verkenning in februari). Na de 'Muur' volgt een derde aanpassing. Tijdens de afdaling van Borzée fietsen we langs nieuwe paden via Samrée naar TFZ 2 in La Roche. En doen we dit keer géén 2de 'Muur' (de Moulin de Strument) meer, maar een andere kortere muur gelegen in de buurt van La Roche.verder nemen we dan een lange afdaling naar Maboge om terug de Ourthe te dwarsen, dit keer in tegenovergestelde richting over de brug,hier ligt terug een pittige klim om dan de gekende wegen in omgekeerde richting via Hubermont en Nisramont naar de TFZ 3 in Warempage te gaan.
  Nadien volgt de finale van rit 1 over en door de bossen van Bertogne en Mabompré richting finish in Houffalize.
 • Etap 2 : Houffalize - Clervaux - Houffalize: XL 94 km - large 72 km - medium 53 km

 • Singletracks alom en prachtig biken in het Groothertogdom! De lus rond Clervaux gebeurt in 2020 in 'omgekeerde richting' t.o.v. vorig jaar, wat uiteraard enkele parcourswijzigingen met zich meebrengt. Om naar uit te kijken! Ook hier weer 3 afstandkeuzes.

 • De start is aangepast met de passage naar Brisy in plaats van Cetturu. Hier liggen tal van mooie bospassages alvorens halt te houden bij TFZ 1 in het Luxemburgse Biwisch. Al snel volgt de eerste splitsing, met name voor de "Medium "in Asselborn. De andere afstanden krijgen vanaf hier een vernieuwd parcours, grotendeels in omgekeerde richting van de Luxemburgse rit uit het verleden,met nieuwe stukken in Eselborn. Op die manier zal de Abdij van Clervaux TFZ 2 zijn (vroeger de laatste). Even voorbij Boxhorn,ligt de tweede splitsing voor de Large (terug naar Houffalize). De XL gaat nog even door langs prachtige single tracks rond Clervaux rijden. Na een nieuwe TFZ 3 Asselborn-Moulin nemen we een stuk dat we eerder al vanuit de andere richting hebben gepasseerd (nabij Asselborn). De finale over Belgische paden is gewijzigd in die zin dat we nu via Cetturu en daarna de steile afdaling(deze wordt aangepast bij slecht weer)terug naar Houffalize komen om dan het laatste stuk in andere richting van de start naar het voetbalstadion van RESC Houffaloise te finishen .

 • Etap 3 : Houffalize - Bertogne - Houffalize: 78 km of 43 km (2 afstanden op slotdag)

 • Een iet of wat andere aanloop dan in 2019, deze keer. In 2019 als de ideale afsluiter ervaren. Twee afstandkeuzes op de slotdag, waarbij de langste bewust niet langer wordt dan 78 km.

 • Het eerste deel is veranderd doordat we omgekeerd rijden t.o.v. het einde van rit 1 en gaan we via Mabompré en bonnerue naar de TFZ 1 in Warempage,

 • Doordat we geen toelating meer krijgen om via de passage over de Ourthe in Vieux Château naar Warempage te gaan moeten we een stuk tweemaal rijden ter hoogte van Bertogne. In de TFZ 1 ligt ook de enige splitsing voor de "Large" in de slotrit.
  Na de bevoorrading gaan we een prachtig stuk biken langs de Ourthe via Mousny en Wyompont op weg naar de TFZ 2 Givroulle. Nadien rijden over ons traject van 2019 naar Gives en Béthomont  richting TFZ 3 in Warempage.
  We steken nogmaals de Ourthe over en bereiken zo Engreux. Even op adem komen voor een laatste steile passage in  Grandeveu. Ook hier is het laatste stuk hertekend om te finishen aan het voetbalstadion van  RESC Houffaloise.

Op naar de 22ste LCMT...


Bij alle MTB-afstanden worden de routes inclusief  'shortcuts' uitstekend bewegwijzerd!

Enkel in geval van zeer slecht weer en veel modder kan het gebeuren dat - vooraf aangekondigd - op zo'n slecht-weer (modder) dag uitzonderlijk de XL zou geannuleerd worden, waardoor de 'compeitie'-chrono dus ingekort wordt. Laten we hopen dat dit nooit hoeft te gebeuren, maar weet dat zo'n scenario vooraf ingecalculeerd is.

Wat vast staat en al jaren door zoveel enthousiaste LCMT-bikers wordt bevestigd : 3 etappes die het neusje van de zalm zijn qua mountainbiken in de Belgisch-Luxemburgse Ardennen. Met Houffalize, La Roche en Clervaux als de drie centrumsteden.

LCMT 2020 nog éénmaal Houffalize, the place to be?

Zo was het in ... 2019

Zo wordt het in...2020

Etappe 1

Etappe  1 - XLarge
Houffalize - La Roche - Houffalize
90 km
2472 hm     
Terug naar La Roche en zijn 'Muren'

Geen twijfel dat dit een koninginnenrit wordt.Het eerste deel is grotendeels ongewijzigd gebleven zoals verleden jaar, we gaan via Bonnereu en Engreux via de passage over de Ourthe naar TFZ 1 in Warempage. Daar ligt de eerste splitsing voor de Medium.Nu volgt de eerste aanpassing: via Ortho nemen we de technische afdaling naar Maboge. Laatstgenoemde kan gemeden worden mits een iets langere, zachtere afdaling, mocht het slecht weer zijn!Beneden in Maboge ligt de laatste splitsing voor de Large. Dan wacht al gauw de heerlijke (?) beklimming van Borzée en zijn 'Muur'. Of wordt het toch eventjes wandelen op die kuitenbijter van jewelste?na de 'Muur' volgt een tweede aanpassing:tijdens de afdaling van Borzée biken we langs nieuwe tracks via Samrée naar TFZ 2 in La Roche(nabij kerkhof),Het toeristische centrum wordt netjes vermeden en  gaan deze keer niet via de lange zware beklimming van Moulin de Strument maar kiezen we dit jaar om een kortere 'Muur' te beklimmen nabij La Roche.Verder gaan we via een lange afdaling terug naar Maboge om terug de Ourthe te dwarsen,dit keer in tegenovergestelde richting over de brug,hier ligt vervolgens opnieuw een pittige klim om dan de gekende tracks in omgekeerde richting via Hubermont en Nisramont naar de TFZ 3 in Warempage te gaan! zijn we nog steeds niet thuis. Maar qua bike-sensaties kan het dan al lang niet meer stuk.Nadien volgt de finale over en door de bossen van Bertogne en Mabompré richting finish van het voetbalplein RESC Houffaloise!
Op de openingsdag kun je nog kiezen uit twee kortere eveneens bewegwijzerde afstanden!
De interessantste locaties op het MTB parcours, nu met GPS-coördinaten!

De volgers van de mountainbike-deelnemers zullen eind mei opnieuw via deze LINK de interessantste locaties op GPS terugvinden! 
@yourservice! 

                       
Uurrooster editie 2020.


Hier de hoogtepunten van de rit kort samengevat.
Etappe 1 - Large
Houffalize - Maboge - Houffalize
69 km
1791 hm
Een large openingsetappe van goed 69 km en toch alweer bijna 1800 hoogtemeters!
Door de aanpassing van het parcours gaan de deelnemers van de Large deze keer
hun technische vaardigheden kunnen testen op de technische afdaling naar Maboge,
eens beneden aan het water gaan we terug een lastige klim tegemoet richting Hubermont.
Vervolgens zal de TFZ in Warempage je terug een boost geven om naar de finish in
Houffalize te rijden.
Etappe 1 - Medium
Houffalize-Warempage-Houffalize
47 km
1282 hm
Lekkere opener voor wie reserves wil overhouden

Logisch dat wie minder tijd heeft in het voorjaar om te trainen overweegt om de eerste LCMT-etappe met enige reserve aan te vatten. Nog logischer dat je reserves wil overhouden na dag 1. Met deze medium over 47 km is dit perfect als opener om de volgende dag mogelijk zelfs met iets sterkere benen en een toegenomen vermogen ertegenaan te gaan richting Luxemburg. 

Etappe 2

Etappe  2 - XLarge
Houffalize - Clervaux - Houffalize
94 km
1964 hm
De tweede en tevens langste etappe brengt ons naar het prachtige Groothertogdom Luxemburg.Deze keer gaan we via Brisy met zijn mooie tracks in het bos naar de eerste TFZ 1 in het Luxemburgse Biwich.Al snel volgt de eerste splitsing "Medium" in de buurt van Asselborn. De langere afstanden krijgen nu een vernieuwd parcours,grotendeels in omgekeerde richting van de Luxemburgse rit uit het verleden,met nieuwe stukken in Eselborn.
Op die manier zal de Abdij van Clervaux TFZ 2 zijn(vroeger de laatste). vooraleer we hier zijn komen we nog een tweede splitsing "Large"tegen even voorbij Boxhorn bij het binnenrijden van Clervaux.De XL gaat nog even door langs prachtige single tracks rond Clervaux rijden.
Na een nieuwe TFZ 3 Asselborn-Moulin nemen we een stuk dat we eerder al vanuit de andere richting hebben gepasseerd(nabij Asselborn).
De finale over Belgische paden is gewijzigd in die zin dat we nu via Cetturu en daarna de steile afdaling(deze wordt aangepast bij slecht weer)terug naar Houffalize komen om dan het laatste stuk in andere richting van de start naar het voetbalstadion van RESC Houffaloise te finishen.  


Uurrooster editie 2020.

Hier de hoogtepunten van de rit kort samengevat
Etappe 2 - Large
Houffalize - Clervaux - Houffalize
72 km
1344 hm
Hele mooie etappe met veel single tracks!
Etappe  2 - Medium
Houffalize - Asselborn - Houffalize
53 km en 1008 hm

Etappe 3

Etappe  3 - XLarge
Houffalize - Bertogne/Givroulle - Houffalize (Saint-Roch)
78 km
2314  hm
De derde en laatste mountainbike etappe gaat nogmaals via de aanlooplus met beklimming van de Côte de St.-Roch. Vervolgens schitterend biken richting Mabompré en Bonnerue en dan verder tot tegen de scherpe Ourthe-flanken.Doordat we geen toelating meer krijgen om de oversteek van de Ourthe te maken via Vieux Château,gaan we een stuk tweemaal rijden ter hoogte van Bertogne om naar de TFZ 1 Warempage te geraken.
Ofwel keer je hier al terug en beperk je je tot de '43 km'-afstand. Dat is de enige shortcut-optie in deze rit (sowieso voor triathlon- en duathlon-rijders). De bevoorrading is echter ook de toegangspoort tot een leuk single-track en bosrijk gebied van zowat 30 km lang. Geniet van een opeenvolging van afdalingen en beklimmingen. Tijdens een winterse verkenning was het zoeken om de voetjes droog te houden bij het (te voet) oversteken van het water nabij Mousny. Maar zo'n hele tijd off-road in dit volledig beboste gebied crossen biedt 100%  natuurbeleving!

TFZ 2 nabij Givroulle (deelgemeente Bertogne) is insteek voor een uitdagende bergprijs net na de oversteek van de hoofdweg Bertogne - La Roche. Een pittige klim over typische leistenen brengt ons terug naar TFZ 3 Warempage (opnieuw bevoorrading, zelfde als bij 1ste passage). Het LCMT-bike peloton zet vervolgens koers naar Engreux.Voordien volgt nog een vrij lange beklimming. Met wat je al in de benen hebt, begint de vermoeidheid hier zeker mee te spelen in ieders beoordelingsvermogen over de zwaarte van die helling. We steken de hoofdweg La Roche - Houffalize dit jaar twee keer over voor een leuke finale,(deze keer niet via het wereldbekerparcours door XC wedstrijd),na de laatste oversteek over de Ourthe (voetgangersbrugje) zijn we op weg naar de ultieme finish op - nogmaals - de Côte de Saint-Roch! waar de thuisbasis is van RESC Houffaloise!

                       
Uurrooster editie 2020


Hier de hoogtepunten van de rit kort samengevat.
Etappe 3 - Medium (slechts 2 keuzes op dag 3)
Houffalize - Warempage - Houffalize
43 km
1074 hm
LCMT etappe 3 korte afstand

Onze Partners