LCMT 2020

Parcours LCMT 2019 versie MOUNTAINBIKE

  • Etap 1 : Houffalize - Mur de Borzée/La Roche - Houffalize:  XL-afstand 92 km - Large 63 km - Medium 48 km
  • Schitterende koninginnenrit waarbij de LCMT terug 'zijn' Muren van Borzée en Moulin de Strument eer aan doet (enkel in de XL-versie). Verder 2 kortere etappe-versies.
  • Etap 2 : Houffalize - Clervaux - Houffalize: XL 94 km - large 71 km - medium 46 km
  • Singletracks alom en prachtig biken in het Groothertogdom! Ook hier weer 3 afstandkeuzes.
  • Etap 3 : Houffalize - Bertogne - Houffalize: 77 km of 42 km (2 afstanden op slotdag)
  • Vorig jaar nog design voor de als zeer mooi ervaren openingsrit van 2018 wordt deze licht hertekende etappe (niet ver van de Brouwerij La Chouffe in finale!) nu ideale afsluiter. Twee afstandkeuze, waarbij de langste bewust niet langer wordt dan 77 km.

Parcours - etappekaarten - profielen - ritbeschrijvingen 2019

Op weg naar de 21ste jaargang van de LCMT...

Deze jubileum-editie, van 1999 tot 2019 is een verhaal over 20 jaar gespreid. Dat wordt gevierd en zal de komende weken en maanden stelselmatig ontsluierd worden.

Op dag 1 en 2 zullen er 3 afstanden zijn: telkens met keuze uit XL (de volle hap), een 'large' en een 'medium'-versie.
Omdat we op de slotdag de langste afstand bewust tot 77 km beperken zijn er die dag slechts 2 keuze-afstanden, met een kortere versie over 42 km.

ALLE MTB-afstanden worden 'shortcuts' inclusief uitstekend bewegwijzerd!

Enkel in geval van zeer slecht weer en veel modder kan het gebeuren dat - vooraf aangekondigd - op zo'n slecht-weer (modder) dag uitzonderlijk de XL zou geannuleerd worden, waardoor de 'compeitie'-chrono dus ingekort wordt. Laten we hopen dat dit nooit hoeft te gebeuren, maar weet dat zo'n scenario tenminste vooraf ingecalculeerd is.

Voor de eerste keer zullen we (op vraag van sommigen) ook een apart competitieklassement inrichten voor de kortere 'large'-afstand. Voor een goed begrip: zij moeten op de slotdag dan enkel de 'medium' over 42 km biken.

Wat hoe dan ook vast staat en al jaren door zoveel enthousiaste LCMT-bikers wordt bevestigd : dit zijn 3 etappes die het neusje van de zalm zijn qua mountainbiken in de Belgisch-Luxemburgse Ardennen. Met Houffalize, La Roche en Clervaux als de drie centrumsteden.

LCMT 2019 met start/finish aan voetbalstadion Houffalize, the place to be!

Etappe 1

Etappe  1 - XLarge
Houffalize - La Roche - Houffalize
92 km
2511 hm     
Terug naar La Roche en zijn 'Muren'

Geen twijfel dat dit een koninginnerit wordt. Het beproefde concept van het verleden keert na een jaartje afwezigheid terug op het LCMT-parcours. Prachtige aanloop via Nisramont en de technische afdaling van Maboge. Laatstgenoemde kan altijd gemeden worden mits een iets langere, zachtere afdaling voor de minder technisch begaafden of voor wie het risico hoe dan ook wil schuwen. Dan wacht al gauw de heerlijke (?) beklimming van Borzée en zijn 'Muur'. Of wordt het toch eventjes wandelen op die kuitenbijter van jewelste? La Roche en zijn drukke toeristische centrum wordt vervolgens netjes vermeden. We maken er een mooie boog rond om dan aan de voet van Moulin Strument terug naar de 'hemel' te klimmen. Met een finale langs Ortho en de bossen van Bertogne zijn we nog steeds niet thuis. Maar qua bike-sensaties kan het dan al lang niet meer stuk. 
Op de openingsdag kun je nog kiezen uit twee kortere eveneens bewegwijzerde afstanden!
De interessantste locaties op het MTB parcours, nu met GPS-coördinaten!

De volgers van de mountainbike-deelnemers zullen eind mei opnieuw via deze LINK de interessantste locaties op GPS terugvinden! Let wel, nu nog de edtie 2018, wordt pas enkele dagen voor de start geupdated!
@yourservice! 


Dit zijn de hoogtepunten van de rit kort samengevat.
Etappe 1 - Large
Houffalize - Buisson - Houffalize
63 km
1626 hm
Een large openingsetappe van goed 63 km en toch alweer bijna 1600 hoogtemeters!
Etappe 1 - Medium
Houffalize-Warempage-Houffalize
48 km
1369 hm
Lekkere opener voor wie reserves wil overhouden

Logisch dat wie minder tijd heeft in het voorjaar om te trainen overweegt om de eerste LCMT-etappe met enige reserve aan te vatten. Nog logischer dat je reserves wil overhouden na dag 1. Met deze medium over 48,4 km is dit perfect als opener om de volgende dag mogelijk zelfs met iets sterkere benen en een toegenomen vermogen ertegenaan te gaan richting Luxemburg. 

Etappe 2

Etappe  2 - XLarge
Houffalize - Clervaux - Houffalize
94 km
2360 hm
De tweede en tevens langste etappe brengt ons naar het prachtige Groothertogdom Luxemburg. De etappe start zoals al elders werd aangekondigd met een aanlooplusje zodat we aan de voet van de Côte de Saint-Roch de competitiebikers 'los laten'. Deze top telt nog NIET mee voor de bergprijs, maar zal het pak meteen op het lint trekken. Wel meetellend voor de bergprijs is de côte de Troisvierges in het Groothertogdom. Op dat moment hebben we al heel wat golvende paden achter de rug. Een keer Troisvierges voorbij wachten veel singletracks richting het mooie Clervaux, waar wederom een beklimming ligt die meetelt voor de bergprijs. Na 70 km en de bevoorrading nabij de prachtige abdij van Clervaux is het ergste voorbij en gaat het iets gezapiger richting finish op het voetbalstadion van RESC Houffaloise.     


Dit zijn de hoogtepunten van de rit kort samengevat
Etappe 2 - Large
Houffalize - Clervaux - Houffalize
71 km
1763 hm
Hele mooie etappe met veel single tracks!
Etappe  2 - Medium
Houffalize - Hoffelt - Houffalize
46 km en 1084 hm

Etappe 3

Etappe  3 - XLarge
Houffalize - Bertogne/Givroulle - Houffalize (Saint-Roch)
77 km
2184  hm
De derde en laatste mountainbike etappe gaat nogmaals via de aanlooplus met beklimming van de Côte de St.-Roch westwaarts richting 'camping'. Vervolgens schitterend biken richting Bonnerue en dan verder tot tegen de scherpe Ourthe-flanken. We steken over naar Warempage. Eerste bevoorrading. Ofwel keer je hier al terug en beperk je je tot de '42 km'-afstand. Dat is de enige shortcut-optie in deze rit (sowieso voor triathlon- en duathlon-rijders). De bevoorrading is echter ook de toegangspoort tot een leuk single-track en bosrijk gebied van zowat 30 km lang. Geniet van een opeenvolging van afdalingen en beklimmingen. Tijdens een winterse verkenning was het zoeken om de voetjes droog te houden bij het (te voet) oversteken van het water nabij Mousny. Maar zo'n hele tijd off-road in dit volledig beboste gebied crossen biedt 100%  natuurbeleving!
Tweede bevoorrading nabij Givroulle (deelgemeente Bertogne) is insteek voor een uitdagende bergprijs net na de oversteek van de hoofdweg Bertogne - La Roche. Een pittige klim over typische leistenen brengt ons terug naar Warempage (opnieuw bevoorrading, zelfde als bij 1ste passage). Het LCMT-bike peloton zet vervolgens koers naar Engreux. Ook daar volgt nog een vrij lange beklimming. Met wat je al in de benen hebt, begint de vermoeidheid hier zeker mee te spelen in ieders beoordelingsvermogen over de zwaarte van die helling. We steken de hoofdweg La Roche - Houffalize over voor een leuke finale,via een deel van het wereldbekerparcours zij we op weg naar de ultieme finish op - nogmaals - de Côte de Saint-Roch!


Dit zijn de hoogtepunten van de rit kort samengevat
Etappe 3 - Medium (slechts 2 keuzes op dag 3)
Houffalize - Warempage - Houffalize
42 km
1119 hm
LCMT etappe 3 korte afstand

Onze Partners