LCMT 2018

NIEUW! Triathlon-programma "HOUFFA KING OF THE ARDENNES"

De LCMT TRIATHLON SPECIAL integreert binnen de bestaande “combi-tour" voortaan ook extra proeven voor een groeiend aantal triatleten in de LCMT. Triathlon-deelnemers betalen exact hetzelfde als de COMBI-tourfietsers. Omvat grotendeels zelfde fietsprogramma, maar extra zwem- en loopproeven, ZONDER MEERPRIJS!

Na de LCMT voor mountainbikers, de LCMT voor koersfietsfanaten én de LCMT voor ‘combi-rijders’ (MTB- afgewisseld met koersfietsetappes) is er nu ook de LCMT voor triatleten. Inderdaad, precies de komst van enkele triathlon-beoefenaars naar de eerste COMBI-Tour in de LCMT van mei 2016, leidt nu tot een verdere uitbouw van een triathlon-programma. “De LCMT COMBI was een uitstekende trainingsstage voor ons, triatleten”, stelt deelnemer Niki Devoldere. “Maar ik miste kort voor mijn eigenlijke seizoen wel een gelegenheid om tussendoor ook eens te lopen of te zwemmen.” De LCMT-organisatie aanhoorde die opmerking met belangstelling. En dat leidt samengevat tot volgende uitdaging:
- 327 km op de koersfiets (over 2 etappes verdeeld)
- 155 km op de mountainbike (over 2 etappes verdeeld)
- 40 km lopen (over 4 loopproeven verdeeld)
- 3 km zwemmen (over 2 zwemproeven verdeeld)

Klassement volgens tijd maar ook een apart puntenklassement, waarbij elk van de tien proeven met evenveel punten (top-10 krijgt punten) wordt bedeeld. Waarom ook puntenklassering? Omdat in geval van materiaalpech met veel tijdverlies (mtb...) niet alle inspanningen in rook opgaan. Het puntenklassement laat toe om tenminste daar een mooie positie te behouden. En de punten tellen altijd mee, ook als een triatleet zou beslissen om op een dag een kortere afstand te fietsen (zie hieronder).

Aan de HOUFFA KING/QUEEN OF THE ARDENNES wordt uiteraard ook een specifieke prijzenpot verbonden (later meer details hieromtrent). Maar ook als je dit louter als training opvat kun je altijd een dagje kiezen voor verminderde fietsafstand (bv. de 'large' of 'medium' doen). M.a.w. de triatleet beslist zelf hoeveel hij/zij van dit programma afwerkt. Alleen om in aanmerking te komen voor het TIJD-klassement moet bovenstaande correct worden afgewerkt. Ook te onthouden: stel een bijzonder zware regenval maakt van het MTB-parcours een modderpoel? Ook voor de mountainbikers geldt dan dat de organisatie VOORAF en dus ook tijdig zal meedelen om het competitieve traject te herleiden tot de kortere 'large'-afstand. Maar natuurlijk duimen we voor dezelfde zonovergoten dagen als afgelopen jaar!

Dag-na-dagprogramma hieronder.

Programma LCMT Triathlon Special

Woensdag 24 mei 2017

17u00 - 21u30: mogelijkheid tot inchecken in hotel Vayamundo (voor wie ‘avond voordien’ al komt logeren).

20u15 – 21u45: Avondpermanentie voor CYCLO, COMBI en TRIATHLON in Hotel Vayamundo, Houffalize (in ‘Aux Berges de l’Ourthe’, ontvangstruimte gelijkvloers onder bar van het hotel).

Donderdag 25 mei 2017

7u15 - 8u15: Ontbijtbuffet voor wie in hotel Vayamundo verblijft

8u00 – 9u30: Ophalen startpakket in permanentiezaal Vayamundo-hotel (Aux Berges de l’Ourthe), voor wie nog niet ter plaatse was op woensdagavond

10u00: START Etappe 1 "Houffalize – Clervaux – Echternach – Wiltz – Houffalize" (XL = 187 km, Large = 118 km en medium = 77 km)
START@ 10u00 !

Vanaf ca. 16u00 tot 17u30: TRIATHLON direct na finish fietsgedeelte (XL) nog 5,3 km trail run

Vrijdag 26 mei 2017

6u45 – 7u30: TRIATHLON 500 m zwemmen in zwembad Vayamundo-Hotel (per 8 deelnemers in het water - nummers 509 - 516 om 7u starten - nummers 501 - 508 om 7u15 in het water!). Belangrijk voor PUNTENKLASSEMENT eerder dan voor tijdklassement.

7u15 - 8u30: Ontbijtbuffet voor wie in hotel Vayamundo verblijft

10u15: MTB COMBI TRIATHLON Etappe 1: Houffalize – Borzée/Haussire – La Roche/Bertogne – Houffalize over 88,6 km (XL) - 61 km (large) - 43 km (medium)
START @ 10u15

Vanaf ca. 16u00 tot 17u30: TRIATHLON, na finish fietsgedeelte (XL) nog 4,9 km trail run

Zaterdag 27 mei 2017

6u50 – 8u30: Ontbijtbuffet voor wie in hotel verblijft

8u00: vertrek in groep met de fiets naar het 14 km verder gelegen zwemgedeelte (Engreux) onder begeleiding van 1 wagen aan gezapig tempo.
9u00: TRIATHLON - zwemmen 2,5 km in Barrage de Nisramont START @ 9u00, aansluitend inpikken in Compogne voor 3de CYCLO-etappe (zie hieronder)

aansluitend ROAD-etappe 3: Houffalize – Vaux/Sûre – Bavigne – Wiltz – Clervaux – Houffalize over 140 km (13 km overbruggen van Nisramont naar Compogne).

Onmiddellijk na beëindigen fietsgedeelte nog 3,7 km trail run

Zondag 28 mei 2017

6u50 – 8u00: Ontbijtbuffet voor wie in hotel verblijft

9u00: COMBI - TRIATHLON - MTB-etappe 3: bestaat uit 3 aparte lussen, waarvan 2 lussen op de mountainbike (55 à 60 km). COMBI eindigt na twee lussen. Als triatleet herbegint u met gedeeltelijke 2de lus, weliswaar beperkt tot nog 15 km trial-run. Dit loop-parcours wordt dus 'dubbel' bewegwijzerd met rode bordjes over de gele MTB-bordjes heen!

15u00 - 16u00: Podiumhuldigingen en prijsuitreiking

Tarieven en formules "LCMT goes triathlon"

Zelfde tarieven als bij de COMBI-TOUR! Je betaalt dus géén meerprijs voor de loop- en zwemproeven. Uw licentienummer als triatleet telt uiteraard ook om uw verzekering te dekken. Alleen wie géén licentie heeft moet de toeslag 'dagvergunning & verzekering' aanvinken bij de inschrijvingsprocedure.
Alle informatie over tarieven en formules: PageLink
Wat bij het zwemmen en dan fietsen op de 3de dag?

  • Alle triatleten dienen op eigen kracht (met fiets) de verplaatsing naar het zwem-startpunt in Engreux te doen. Men verlaat Houffalize richting La Roche. Een wagen zal voor rijden, zodat men rustig in groepstempo die 14 km lange verplaatsing kan doen. Een grotendeels vlakke tocht langs de Ourthe die wij aan ca. 25 km/u zullen afhaspelen.
  • Vertrek: 8u00 aan hotel Vayamundo! Aankomst bij het zwempunt in Engreux, bij Bloso/Adeps-complex om 8u40.
  • Zwemmen start om 9u00 stipt.
  • De organisator neemt alle specifieke ZWEM-spullen en sporttassen van de triatleten mee naar ginds. Deelnemers stellen hun materiaal voor de start eerst netjes op, zodat ze dit meteen terugvinden na het zwemmen. Ook wordt een bewaakte fietsparking voorzien bij de plaats waar men het water ingaat (Bloso of 'Adeps'-centrum).
  • Er zullen redders aanwezig zijn + op het keerpunt zal een bootje te zien zijn (tevens controle)
  • Wedstrijdjury registreert de zwemtijd en uitslag (zie ook puntenklassement).
  • Bij de zwemtijd tellen we dezelfde tijd als wat de eerste nodig heeft tussen afklokken zwemmen en op de fiets springen. Dit laatste wordt samen met uw zwemtijd afgetrokken van uw totale fietstijd aan de finish die dag. Op die manier blijf je als triatleet ook in het gewone COMBI-klassement staan.
  • Alle materiaal dat na het zwemmen achterblijft (sporttassen) wordt door de organisator terug meegenomen naar de finish in Vayamundo Hotel/Houffalize.
Merk op: 
de afstand van het zwemgebeuren (Lac de Nisramont in Engreux) naar het invoegpunt op de CYCLO komt overeen met wat de CYCLO’s doen van hotel tot daar. Bovendien hebben we nu al een start- en zwemtijd begroot, die ervoor moet zorgen dat op dat samenvloeiingspunt beide groepen mekaar ongeveer gelijktijdig zullen ontmoeten. Zoals gezegd: de fiets-starttijd van de ‘zwemmers’ wordt apart ingegeven, zodat elke triatleet in aanmerking blijft komen voor het algemene COMBI-verhaal. Dat was trouwens ook een van de redenen om op de slotdag de COMBI-rijders (zonder triathlon) te laten afklokken na 2 in plaats van 3 Boucles. Triatleten moeten dan nog een stuk lopen (15 km van de 2de boucle). Plus na 4 dagen zullen de meeste COMBI-rijders wel blij zijn dat hun 4de etappe niet even lang is als wat de andere pure mountainbikers voor de wielen krijgen.
Gebruik van triathlon-fietsen, 'koersgedrag'?

Enkel op dag 3 is het gebruik van een specifieke triathlon-fiets toegestaan. Op de eerste dag wordt ook een triatleet geacht met hetzelfde type koersfiets te rijden als de andere, gewone CYCLO-rijders.
Noteer ook dat triathlon-fiets of gewone koersfiets het tijdens deze WEG-etappes officieel nog altijd GEEN KOERS is. Men mag dus géén koersgedrag vertonen in bebouwde kom zones of op oversteekplaatsen en kruispunten. Het parcours is lastig en lang genoeg om het verschil te maken. Bovendien hebben COMBI-rijders en TRIATLETEN op de twee andere mountainbike-dagen wel voldoende officiële koersgelegenheid.
Triatleten en combi-rijders die toch een duidelijk aantoonbaar koersgedrag op voornoemde punten vertonen worden met tijdstraffen gesanctioneerd en in geval van herhaalde waarschuwingen definitief gediskwalificeerd.
Op dit moment is het immers zo dat we van overheidswege géén toestemming bekomen om er een 'weg-koers' van te maken. Naar de cyclotoeristische fietser toe is het bovendien nog nooit als 'koers' gecommuniceerd geweest, wel als recreatieve meerdaagse op de koersfiets met gelegenheid tot gemiddelde snelheidsbrevet (goud - zilver - brons).

Wat met stayeren?

Als triatleet mag je net zoals de andere wegfietsers gewoon mee in het wiel rijden. Dit is géén officiële triathlon-fietsproef, wel onderdeel van een uniek nieuw en aangepast concept waarin triathlon-elementen worden geïntegreerd binnen een fietsmeerdaagse.
Onze Partners