FLANDERS FIELDS GRAVEL TOUR 2023

FFGT 2024

  PARCOURS 2024
  Etappe 1 (vrijdag 24 mei '24) = een gravel story over 'oorlog' en 'Koers' (123 km)

  De eerste rit van deze unieke Gravel-driedaagse leidt je gedurende 126 kilometer en 400 hoogtemeters langs iconische plaatsen die (wieler)geschiedenis uitademen. Passages dwars doorheen de Gasthuisbossen, de Palingbeek en Polygon Wood worden leuk afgewisseld met verlaten landwegen en onverharde spoorwegbeddingen.

  De oorlogsgeschiedenis is in deze contreien vanzelfsprekend nooit veraf: Tyne Cot Cemetery, Black Watch Corner, Passendaele. Het zijn vandaag nog steeds stille getuigen van een andere tijd waarvan het landschap nog steeds de sporen draagt.

  En de link met de wielergeschiedenis is eveneens nabij: het cyclocross-parcours in Zonnebeke, wielermuseum KOERS! in Roeselare...

  Kortom, op deze wegen werd en wordt geschiedenis geschreven, een eerste rit die kan tellen!

  Etappe 2 (zaterdag 25 mei): een soort Gent-Wevelgem maar dan vooral 'off-road' (132 km - shortcut ca. 80 km)

  De tweede rit van de eerste Flanders Fields Gravel Tour schuwt de West-Vlaamse en Noord-Franse hoogtemeters niet! Het parcours van 132 kilometer lang flirt met de Franse grens en serveert diegenen die de uitdaging aangaan op 1.260 hoogtemeters.

  Staan onder meer op het menu: een dubbele beklimming van de Kemmelberg (zowel de off-road variant als de legendarische kasseiklim), Mont Noir, Mont des Cats, Rodeberg...

  Een golvend landschap met weidse vergezichten à volonté. De bekimmingen volgen zich in sneltempo op. Hopelijk laten ze nog voldoende tijd om met volgelopen benen van deze machtige omgeving te genieten?

   

   

  Etappe 3 (zondag 26 mei): rit naar de Hel van het Noorden en terug (gravel & kasseien) (172 km - shortcut ca. 120 km)

  De derde rit van deze FFGT-challenge mag terecht als de kers op de taart van de meerdaagse beschouwd worden.

  Een ware uitdaging, maar liefst 168 kilometer lang. De 600 hoogtemeters die ermee gepaard gaan verbleken echter tegenover de meer dan 20 kasseikilometers die bedwongen moeten worden.

  De Franse gravel en kasseistroken zijn alomtegenwoordig en ronduit meedogenloos, de ene nóg legendarischer dan de andere... Auchy-les-Orchies, Mons-en-Pévèle, Camphin-en-Pévèle, Carrefour de l'arbre... Namen als klokken die zelfs de grootste wielerhelden doen beven.

  De wielerpiste van Roubaix is niet het eindpunt van deze rit maar slechts een tussenstop op de terugweg naar Ieper. Toch maar die bandendruk goed afstellen? 

   

   

  Onze partners