LCMT 2023

LCMT 2023

Parcours LCMT 2023 versie MOUNTAINBIKE --> Deze keer is rit 1 van editie 2022 verplaatst naar de zondag en zijn er enkele aanpassingen doorgevoerd in de buurt van Stoumont, rit 3 van 2022 komt naar de vrijdag en is ongewijzigd, Daarentegen is er voor rit 2 toch een voor 50% nieuw parcours voorzien

Parcours 2023 vanuit Stavelot

In 2022 werd dus een volledig NIEUW parcours ontworpen. Hier vind je alle info over afstanden, hoogtemeters en andere bijzonderheden! Voor 2023 zullen een aantal aanpassingen gebeuren. De updates van de 3 MTB-etappes komen later op deze website.

 

 

De 23ste LCMT geeft stilaan zijn (parcours-)geheimen prijs


Bij alle MTB-afstanden worden de routes inclusief  'shortcuts' uitstekend bewegwijzerd!

Enkel in geval van zeer slecht weer en veel modder kan het gebeuren dat - vooraf aangekondigd - op zo'n slecht-weer (modder) dag uitzonderlijk de XL zou geannuleerd worden, waardoor de 'compeitie'-chrono dus ingekort wordt. Laten we hopen dat dit nooit hoeft te gebeuren, maar weet dat zo'n scenario vooraf ingecalculeerd is.


 

LCMT 2023Etappe 1: Stavelot - Remouchamps - Stavelot XL 95km 2784hm

De valleien en hellingen van Luik-Bastenaken-Luik!

Deze rit mag toch wel de koninginnenrit van de LCMT genoemd worden! Wat een knaller!!

Vanaf de start via de Stockeu waar de schifting direct zal gebeuren gaat het voortdurend op en neer richting La Gleize,voor deze schifting zal  côte de Wanne ook wel zorgen. Diep uitgesneden valleien die keer op keer opduiken na weer een klim, weer een afdaling. Maar daarvoor ben je toch naar hier gekomen, niet? Tot de eerste TFZ 1 in La Gleize zullen er al veel hoogtemeters in de benen zitten.De medium buigt na ongeveer 30 km in La Gleize  reeds terug af naar Stavelot.  Maar zelfs zo'n medium-tocht is in niets te vergelijken met wat je in Vlaanderen of Nederland voor de kiezen krijgt.

Vervolgens gaan we naar het noorden via Stoumont en Vert Buisson waar we een stuk gravel in dalende lijn krijgen en er tempo kan gereden worden tot in Remouchamps,daarna gaan we via tecnische singletracks naar Nonceveux waar we terug een ferme klim krijgen tot TFZ 2 in Havelange. 

Nu terug in dalende lijn naar Lorcé en via het pittoreske dorpje Rahier gaan we richting TFZ 3 in La Gleize maar door de grote werken aan het bassin de Brume zijn we genoodzaakt om het laatste stuk naar La Gleize tweemaal te rijden.

De resterende 15km zijn nog uitdagende kilometers tot de finish op het voetbalveld van RCS Stavelotain.
Etappe 1: Stavelot - Stoumont - Stavelot L 70km 2436hm

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1NzEf1J5vqkcaFRYuouJhPr5jDNe_0joH

Large versie van 1ste etappe...

 

 

 
Etappe 1: Stavelot - La Gleize - Stavelot M 39km 1336hm

Medium-versie 1ste etappe

Medium genoemd deze 39km lange tocht maar wel goed voor bijna 1336 hoogtemeters. Dus toch geen gezondheidswandelingetje om te starten!                     
Etappe 2: Stavelot - Spa - Stavelot XL 95km 2080hm

 

 

De start van de chrono ligt na een aanloop via de Ravel L 45 bij Chapelle des Pauvres(geen tijd om een kaarsje aan te steken?)op ongeveer 9km van de officieuse start,we doen dit om filevorming te vermijden bij het oprijden van de Ravel,dit is een korte steile singletrack waar we boven kort links afdraaien en we vervolgens de fietstunnel induiken! 

Na de chronostart zulen we direct weten of we al gerecupereerd zijn van de rit van gisteren. Het zijn echter die typische Ardense hellingen over gemiddeld 5-6% met maximale stijgingspercentages van 9 à 10% die in de kuiten kruipen. Toch is er onderweg zoveel om ook van te genieten. Machtige uitkijkpunten als je op de top van weer eens zo'n klimmetje komt. En klaterende watervalletjes (toch in de herfst...) die het geheel een romantische indruk geven,na de TFZ 1 in de buurt van Sart ligt ook de splitsing voor de Medium.

We gaan verder naar Spa om te genieten van prachtige uitdagende nieuwe stuken offroad,De TFZ 2 in Polleur zal voor velen een welgekomen break zijn.

Vervolgens wordt het eerste deel tussen de twee bevoorradingen een mooi en uitdagend stuk voor de bikers,waar we in het tweede stuk wat kunnen recupereren naar TFZ 3 in Bernister vlakbij het downhill parcurs van Ferme Libert.

Het is duidelijk na 2 dagen: elke ochtend zal het pijn doen om uit de vallei van Stavelot te geraken. Onderweg stapelen de hoogtemeters zich op, maar is er ook heel veel tijd om de natuurpracht in ogenschouw te nemen. Naar het einde te weten je dat er een afdaling naar de finish wacht.

 
Etappe 2: Stavelot - Sart - Stavelot L 76km 1584hm

Large-afstand 2de etappe


 

Etappe 2: Stavelot - Sart - Stavelot M 59km 1245hm

Medium-versie etappe 2

 
Etappe 3: Stavelot - Vert Buisson - Stavelot XL 89km 2483hm

Etappe 3 alle hens aan dek tot de finish!

Ja, ook de laatste etappe van deze mountainbike-driedaagse wordt een knaller!.Qua hoogtemeters en opeenvolging van côtes en colletjes doet deze rit in niets onder met de voorgaande ritten. Zoals in de twee voorgaande gaan we naar een mooie zware rit!

De start van de chrono wordt net zoals rit 2 pas na Km 6  gegeven bij Chapelle Des Pauvres.We gaan terug naar TFZ 1 in La Gleize, maar deze keer via een ander uitdagend parcours dan in rit 1.

Na de onderbreking volgt de Muur van Targnon, laten we hem maar zo noemen. Bijna 200 m hoogteverschil dient dan overwonnen te worden in goed anderhalve kilometer,een unieke eindloze beklimming(op karakter naar boven), éénmaal boven kunnen we effe recupereren om vervolgens een singletrack afdaling te nemen naar Ninglinspo, de bekende en enige bergrivier van België.Eens beneden is er een prachtige beklimming met naast ons een kabbelend riviertje waar het water lustig naar beneden stroomt en wij de andere richting omhoog klauteren. Vooraleer we bij TFZ 2 in Lorcé zijn is er nog een prachtige afdaling waar de waaghalzen hier hun kunnen laten gaan.

Wie dacht vanaf nu te chillen is er aan voor de moeite! tussen de twee bevoorradingen wordt het terug en uitdaging voor velen! met enkele kleinere muren in Rahier en Basse Bodeux gaan we naar TFZ 3 in Bergeval.

Na deze onderbreking is er nog één lange steile klim côte de Wanne om dan stilaan de Waalse carnavalstad Stavelot te bereiken. Nog wat glooiend op en neer dus alvorens de meet te overschrijden waar iedereen die de volledige lcmt heeft uitgereden als kampioenen wordt onthaald!
Etappe 3: Stavelot - Stoumont - Stavelot L 66km 1741hm

Large-versie van etappe 3

 

Etappe 3: Stavelot - La Gleize - Stavelot M 54km 1366hm

De Medium versie van etappe 3

Onze Partners