FLANDERS FIELDS GRAVEL TOUR 2023

FFGT 2024

Parcours LCMT 2023 versie MOUNTAINBIKE

De 23ste LCMT geeft zijn prachtige (parcours-)geheimen prijs

 

De nieuwe LCMT-etappes vanuit Malmedy zijn in hun definitieve vorm gekend! Momenteel liggen ze ter goedkeuring bij de bevoegde overheden. Vanuit onze eigen verkenningen plus wat er in zelfde regio werd goedgekeurd voor de editie van vorig jaar, durven we de hoop uitspreken dat daar niet te veel wijzigingen meer moeten aan gebeuren. Ook al volgt er in het voorjaar nog een nieuwe fietsverkenning, al was het maar om de situatie in de Ardeense bossen te evalueren na mogelijke winterschade of plots vast te stellen werken op het nu voorgestelde parcours.

Bij alle MTB-afstanden worden de routes inclusief  'shortcuts' uitstekend bewegwijzerd! Nu al staat vast dat dit opnieuw prachtige mountainbike-etappes worden. Voor wie kickt op fietsen in een wonderlijke en uitdagende natuur is dit werkelijk het neusje van de zalm (of liever 'forel', gezien de Ardeense rivierpopulatie)!

Enkel in geval van zeer slecht weer en veel modder kan het gebeuren dat - vooraf aangekondigd - op zo'n slecht-weer (modder) dag uitzonderlijk de XL zou geannuleerd worden, waardoor de 'compeitie'-chrono dus ingekort wordt. Laten we hopen dat dit nooit hoeft te gebeuren, maar weet dat zo'n scenario vooraf ingecalculeerd is.


 

LCMT 2023

Etappe profielen voor 2023 met start en finish Malmedy
Etappe 1: Malmedy - Vert Buisson - Malmedy XL 95km 2618hm

Deze mag de koninginnenrit van de LCMT genoemd worden!Wat een opener!

Vanaf de eerste beklimming na ongeveer 1,8km zal het peloton op een lint getrokken worden want na de eerste klim krijgen we een dalend recht stuk gravel waar de snelheid heel hoog zal liggen,heeft het te maken dat we het racecircuit van  Francorchamps gaan passeren? Allezins de eerste echte beklimming komt er pas na 9km dalende wegen.                          Nu zal het voortdurend op en neer gaan richting  TFZ 1 in La Gleize waar ook de splitsing voor de Large en Medium ligt.  De Medium buigt na ongeveer 27 km terug af naar Malmedy.  Maar zelfs zo'n medium-tocht is in niets te vergelijken met wat je in Vlaanderen of Nederland voor de kiezen krijgt.   

De Large gaat via de omgekeerde rijrichting van dag drie via Brume naar het parcours van de Xl en sluit weer aan ter hoogte van Basse Bodeux. . Diep uitgesneden valleien die keer op keer opduiken na weer een klim, weer een afdaling. Maar daarvoor ben je toch naar hier gekomen, niet? 

Na TFZ 1 gaan we richting Stoumont en en Targnon waar we een eindeloze muur voor onze wielen krijgen,wat bedoelen we met de Muur van Targnon? Wel, dat is bijna 200 m hoogteverschil, te overwinnen in goed anderhalve kilometer. Een schier eindeloze beklimming dus en op  karakter naar boven. Daarna wacht een singletrack afdaling naar Ninglinspo, de bekende en enige bergrivier van België. waar het ook echt genieten is,is om te biken naast een kabbelend beekje van de Chefna(een aanrader om een verfrissende pauze in het water te nemen bij warm weer). Voor we halverwege in TFZ 2 Lorcé zijn gaan we nog een uitdagende afdaling tegemoet.Nu volgen er drie ferme beklimmingen voor we in TFZ 3 Bergeval zijn.     Na de pauze volgt er een machtig stuk ter hoogte van Rochelinval waar je een prachtig overzicht hebt van de vallei en je effe stopt om een foto te nemen van het landschap! De voorlaatste klim van de dag is de côte de Wanne waar je zal voelen of je nog je reserves kan gebruiken om dan nog de laatse klim in Stavelot aan te snijden en uit te kijken naar de finish aan het Centre Sportif van Malmedy!!

 

Technische fiche Etap 1 - LCMT mtb/vtt Malmedy 2023

Etappe 1: Malmedy - Brume - Malmedy L 63km 1667hm

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1NzEf1J5vqkcaFRYuouJhPr5jDNe_0joH

Large versie van 1ste etappe...

 

 

 
Etappe 1: Malmedy - La Gleize - Malmedy M 42km 1048hm

Medium-versie 1ste etappe

 Etappe 2: Malmedy - Spa - Malmedy XL 95km 2000hm

 

Na de start zulen we direct weten of we al gerecupereerd zijn van de rit van gisteren. Het zijn echter die typische Ardense hellingen over gemiddeld 5-6% met maximale stijgingspercentages van 9 à 10% die in de kuiten kruipen. Toch is er onderweg zoveel om ook van te genieten. Machtige uitkijkpunten als je op de top van weer eens zo'n klimmetje komt. En klaterende watervalletjes geven het geheel een romantische indruk. Voorbij de 1ste bevoorrading ligt de splitsing voor de Medium.

We gaan verder in noord-westelijke richting om te genieten van prachtige uitdagende nieuwe stuken offroad. De 2de bevoorrading zal voor velen een welgekomen break zijn.

Vervolgens wordt het eerste deel tussen de twee bevoorradingen een mooi en uitdagend stuk voor de bikers,waar we in het tweede stuk wat kunnen recupereren naar de 3de bevoorrading.

Het is duidelijk na 2 dagen: elke ochtend zal het pijn doen om uit de vallei van Malmedy te geraken. Onderweg stapelen de hoogtemeters zich op, maar is er ook heel veel tijd om de natuurpracht in ogenschouw te nemen. Naar het einde te weten je dat er een afdaling naar de finish wacht.

 

Technische fiche Etap 2 - LCMT mtb/vtt Malmedy 2023Etappe 2: Malmedy - Sart - Malmedy L 76km 1500hm

Large-afstand 2de etappe

 


 

Etappe 2: Malmedy - Sart - Malmedy M 59km 1128hm

Medium-versie etappe 2

 
Etappe 3: Malmedy - Remouchamps - Malmedy XL 95 km 2671hm

De laatste etappe van deze MTB-driedaagse wordt terug een ferme knaller!. 

Qua hoogtemeters en opeenvolging van côtes en colletjes doet deze rit in niets onder met de voorgaande ritten. Zoals in de twee voorgaande gaan we naar een mooie zware rit! Noteer wel dat op het einde de laatste 6 kilometer wel 'uitbollend' zijn over de geasfalteerde ravel richting Malmedy. Dus qua puur MTB is de etappe 'slechts' 89 km lang!                                      Deze etappe vertrekt richting Stockeu, die we echter niet rechtstreeks beklimmen, maar van op een andere flank benaderen.Vooraleer we aan bevoorrading 1 in Bergeval(km 28) Dat is een deelgemeente van Trois-Ponts komen hebben we nog de cotê de Wanne gehad(één van de zwaarste beklimmingen van deze lcmt).                                                                    De 2de bevoorrading bevindt zich in Vert-Buisson (grondgebied Theux), ongeveer het verste punt op deze tocht, maar ervoor zul je al even voorbij La Gleize passeren. Daar ligt de 3de bevoorrading, maar in principe heb je die dus nog niet nodig bij je eerste passage. Daar ligt immers wel de splitsing voor de 'medium', vandaar de dubbele passage over La Gleize en stuk heen en terug passage op de N633 net voor Stoumont (geen mogelijkheid om dit te voorkomen door privé stukken).                          De etappe verloopt verder naar het noorden via La Gleize,Stoumont tot Remouchamps.                                                  Vooraleer we een stuk gravel in dalende lijn krijgen ligt ook de splitsing van de Large ter hoogte van de N606 (Stoumont-Spa). Nu kan er tempo gereden worden tot in Remouchamps. Nadien gaan we via technische singletracks naar Nonceveux, eens beneden gaan we terug een ferme klim krijgen tot in Havelange(vorig jaar lag hier de tweede bevoorrading).            Daarna volgen er nog enkele pittige stukken in Lorcé,Targnon en Stoumont voor we in TFZ 3 La Gleize de terugweg naar Malmedy inzetten zullen we nog één laatste zware beproeving voor onze wielen krijgen ter hoogte van Roanne.Eens hier de top bereikt ,is alles wat nu volgt ideaal om de benen los ter rijden tot de finish!

 

 

 

 

Technische fiche Etap 3 - LCMT mtb/vtt Malmedy 2023Etappe 3: Malmedy - Stoumont - Malmedy L 71 km 2161hm

Large-versie van etappe 3

 

 

Etappe 3: Malmedy - La Gleize - Malmedy M 54km 1668hm

Onze partners