LCMT 2019

LCMT Triathlon "KING & QUEEN OF THE ARDENNES" & NIEUW de CROSS-DUATHLON

Programma LCMT Triathlon (30 mei - 2 juni) & de nieuwe LCMT Cross-Duathlon (31 mei - 2 juni)

officieel programma 3de LCMT Triathlon “King of the Ardennes” 
voortaan keuze uit de 'XL'-versie zoals de voorbije 2 jaar of een iets lichtere versie met dagelijks MINDER fietsen (de 'large'-afstanden van de CYCLO-tour)

Dag 1: 185 km fietsen & 12 km lopen  OF 'lichtere versie' 120 km fietsen & 6 km lopen
Dag 2: 500 m zwemmen – 160 km fietsen en 12 km lopen OF 'lichtere versie' 117 km fietsen & 6 km lopen
Dag 3: 2,5 km zwemmen – 145 km fietsen en 12 km lopen OF 'lichtere versie'  103 km fietsen & 6 km lopen
Dag 4: 2,5 km zwemmen – 45 km mountainbiken en 12 km lopen. OF 'lichtere' versie met 6 km lopen, MTB-afstand voor lichtere versie nog niet bekend want kan hier zelfde zijn...

In totaal goed voor 5,5 km zwemmen – 535 km fietsen (w.o. ca. 40 km off-road) – 48 km lopen
OF in de lichtere versie: 5,5 km zwemmen - 385 km fietsen - 24 km lopen


Voortaan dus ook 2 eindklassementen volgens TIJD. Het puntenklassement valt hierdoor weg.

officieel programma 1ste LCMT Cross-duathlon 

Dag 1 - 2 en 3 van de LCMT "mountainbike-etappes" !!! Start op vrijdag 31 mei en finish op zondag 2 juni 2019 !
Dagelijks dienen de cross-duatleten de LARGE (dus niet de XL !) afstand af te haspelen. Afstanden dus van ca. 50 à 60 km op de MTB. 
Cross-duathlon start dagelijks 15 minuten voor de officiële start van de MTB-etappes met 6 km lopen, nadien vervolgen de cross-duatleten hun bike-pad in het zog van de tegen dan gestarte pure mountainbikers, maar altijd over een iets kortere afstand!

Concreet:
dag 1 = 6 km lopen + 46 km mountainbiken + nogmaals 6 km lopen
dag 2 = 6 km lopen + 50 km mountainbiken + nogmaals 6 km lopen
dag 3 = 6 km lopen + 45 km mountainbiken + nogmaals 6 km lopen
 

Tarieven "LCMT goes triathlon/ cross-duathlon"

TRIATHLON: zelfde tarieven als bij de COMBI-TOUR. Je betaalt dus géén meerprijs voor de loop- en zwemproeven. Uw licentienummer als triatleet telt uiteraard ook om uw verzekering te dekken. Alleen wie géén licentie heeft moet de toeslag 'dagvergunning & verzekering' aanvinken bij de inschrijvingsprocedure.

CROSS-DUATHLON: zelfde tarieven als bij de WEDSTRIJD MOUNTAINBIKE TOUR. Enkel een verschil qua licentie en dus ook verzekering. Omdat de cross-duathlon onder de LBFTD-federatie valt en de MTB-wedstrijdtour deel uitmaakt van de KBWB-kalender.

Alle informatie over tarieven en formules: PageLink

Belangrijke praktische vragen (en antwoorden)

1/ Hoe gebeurt de overgang fietsen-lopen? Worden de tijden stopgezet om de wissels uit te voeren?

NEEN DE TIJD BLIJFT DOORLOPEN. U kan ’s morgens voor de start wel uw loopschoenen klaar zetten op een vaste droge plaats vlakbij de aankomst (voetbalstadion RESC Houffaloise).


2/ Welke kledij dragen? Een volledige wissel van kledij tussen de proeven brengt wel meer tijd met zich mee, vandaar deze vraag.

Persoonlijke keuze. Misschien dat sommigen liever in loopshort willen lopen? Wij voorzien hiervoor een discrete omkleedruimte vlakbij de loopschoenen.


3/ Hoe gebeurt de wissel zwemmen-fietsen? (triathlon)

Na het zwemmen kun je je omkleden ter plaatse (centre Adeps, of Bloso-centrum). Tijd blijft echter doorlopen over de hele dag een keer gestart…
  Idem vraag 1  

4/ Hoe gebeuren de bevoorradingen? Om de hoeveel km ca?

Bevoorradingen tijdens fietsen krijg je via roadbook te kennen, altijd 3 per dag onderweg, ongeacht of het CYCLO of MTB (slotdag) is. Vaste posten (incl. passage finish voor alen die nog moeten lopen na het fietsen). Neem je tijd om je goed te bevoorraden. De formule leent zich tot een beetje rust nemen op zulke momenten. Geen haastig meegrissen dus. Bij de finish is er ook een bevoorradingspost en kun je dus tijdens het lopen (3 rondjes) telkens bij tanken als je dat wenst.
 

Woensdag 29 mei 2019

Vanaf 17u00 kun je al in Hotel Vayamundo terecht als je avond voordien al logeert in Houffalize.

Donderdag 30 mei 2019

7u15 - 8u15: Ontbijtbuffet voor wie in hotel Vayamundo verblijft

8u00 – 9u30: Ophalen startpakket in permanentie aan VOETBALSTADION RESC HOUFFALOISE

10u15: START Etappe 1 "Houffalize – Clervaux – Echternach – Wiltz – Houffalize" (XL = 185 km of 'large-afstand indien kortere formule gekozen)

Vanaf ca. 16u00 tot 17u30: TRIATHLON direct na finish fietsgedeelte (XL) nog 12 km trail run of 6 km indien kortere afstand gekozen.

Vrijdag 31 mei 2019

6u45 – 7u30: TRIATHLON 500 m zwemmen in zwembad Vayamundo-Hotel (per 8 deelnemers in het water - nummers 509 - 516 om 7u starten - nummers 501 - 508 om 7u15 in het water!).

7u15 - 8u30: Ontbijtbuffet voor wie in hotel Vayamundo verblijft

9u30: TRIATHLON Etappe 2 van de CYCLO: Houffalize – Oostkantons -
Houffalize over 162 km (XL)
START @ 9u30

Vanaf ca. 14u30 tot 16u30: TRIATHLON, na finish fietsgedeelte (XL) nog 12 km trail run

Zaterdag 1 juni 2019

6u50 – 8u30: Ontbijtbuffet voor wie in hotel verblijft

8u10: vertrek in groep met de fiets naar het 14 km verder gelegen zwemgedeelte (Engreux) onder begeleiding van 1 wagen aan gezapig tempo.
9u00: TRIATHLON - zwemmen 2,5 km in Barrage de Nisramont START @ 9u00, aansluitend inpikken in Compogne voor 3de CYCLO-etappe (zie hieronder)

aansluitend ROAD-etappe 3: Houffalize – Vaux/Sûre – Bavigne – Wiltz – Clervaux – Houffalize over 145 km (13 km overbruggen van Nisramont naar Compogne).

Onmiddellijk na beëindigen fietsgedeelte nog 12 km trail run

Zondag 2 juni 2019

6u50 – 8u00: Ontbijtbuffet voor wie in hotel verblijft

9u00: 2,5 km zwemmen, zelfde als op zaterdag. Vervolgens 2,5 km richting parcours MTB-etappe en vervolgens tot finish biken (45 km). Nadien lopen de triatleten 12 of in geval van 'lichtere versie' nog 6 km.

15u00 - 16u00: Podiumhuldigingen en prijsuitreiking

Wat bij het zwemmen en dan fietsen op de 3de én 4de dag?

  • Alle triatleten dienen op eigen kracht (met fiets) de verplaatsing naar het zwem-startpunt in Engreux te doen. Men verlaat Houffalize richting La Roche. Een wagen zal voor rijden, zodat men rustig in groepstempo die 14 km lange verplaatsing kan doen. Een grotendeels vlakke tocht langs de Ourthe die wij aan ca. 25 km/u zullen afhaspelen.
  • Vertrek: 8u15 aan hotel Vayamundo! Aankomst bij het zwempunt in Engreux, bij Bloso/Adeps-complex om 8u40.
  • Zwemmen start om 9u00 stipt.
  • De organisator neemt alle specifieke ZWEM-spullen en sporttassen van de triatleten mee naar ginds. Deelnemers stellen hun materiaal voor de start eerst netjes op, zodat ze dit meteen terugvinden na het zwemmen. Ook wordt een bewaakte fietsparking voorzien bij de plaats waar men het water ingaat (Bloso of 'Adeps'-centrum).
  • Er zullen redders aanwezig zijn + het keerpunt zal duidelijk zichtbaar zijn (tevens controle)
  • Wedstrijdjury registreert de zwemtijd en uitslag (zie ook puntenklassement).
  • Bij de zwemtijd tellen we dezelfde tijd als wat de eerste nodig heeft tussen afklokken zwemmen en op de fiets springen. Dit laatste wordt samen met uw zwemtijd afgetrokken van uw totale fietstijd aan de finish die dag. Op die manier blijf je als triatleet ook in het gewone COMBI-klassement staan.
  • Alle materiaal dat na het zwemmen achterblijft (sporttassen) wordt door de organisator terug meegenomen naar de finish in Vayamundo Hotel/Houffalize.
  • Indien het zwemmen NIET kan doorgaan wegens te koud, komt er een vervangende, zij het kortere zwemproef om 9u00 in zwembad van Hotel Vayamundo.
  • ALLE VERDERE PRAKTISCHE INFO KRIJGT U ALS DEELNEMER VIA HET ROADBOOK (verstuurd enkele dagen voor de start).
Gebruik van triathlon-fietsen, 'koersgedrag'?

Enkel op dag 3 is het gebruik van een specifieke triathlon-fiets toegestaan. Op de eerste én tweede dag wordt ook een triatleet geacht met hetzelfde type koersfiets te rijden als de andere, gewone CYCLO-rijders.
Noteer ook dat triathlon-fiets of gewone koersfiets het tijdens deze WEG-etappes officieel nog altijd GEEN KOERS is. Men mag dus géén koersgedrag vertonen in bebouwde kom zones of op oversteekplaatsen en kruispunten. Het parcours is lastig en lang genoeg om het verschil te maken. 
Wie toch een duidelijk aantoonbaar koersgedrag op voornoemde punten vertoont (jury op de motor!) zal met tijdstraffen (minstens 10 minuten per sanctie) worden gesanctioneerd en in geval van herhaalde waarschuwingen definitief gediskwalificeerd.
Op dit moment is het immers zo dat we van overheidswege géén toestemming bekomen om er een 'weg-koers' van te maken. Naar de cyclotoeristische fietser toe is het bovendien nog nooit als 'koers' gecommuniceerd geweest, wel als recreatieve meerdaagse op de koersfiets met gelegenheid tot gemiddelde snelheidsbrevet (goud - zilver - brons).

Wat met stayeren?

Als triatleet mag je net zoals de andere wegfietsers gewoon mee in het wiel rijden.
Uit het roadbook...

KING & QUEEN OF THE ARDENNES, EEN TERECHTE TITEL! Wie wordt de 2de King of the Ardennes in opvolging van Niki Devoldere? Misschien wel hijzelf, want Niki maakt geen geheim van zijn grote droom om dit jaar opnieuw te zegevieren. Bij de dames is het uitkijken naar de eerste echte winnares, omdat vorig jaar geen enkele vrouw de volledige versie kon uitrijden. We nemen nu al in overweging om bij een derde editie toch ook enkele kortere (fiets)afstanden te gaan aanbieden. Bij de mannen als ‘keuze-optie’, bij de vrouwen zouden we misschien wel als enige wedstrijd-optie de fietsafstanden tot ‘large’ beperken. Maar goed, de enquête onder de 16 pioniers van de openingseditie van deze monster-triathlon heeft vooralsnog bepaald dat het straks weer een menu Grandcru wordt.

Los daarvan, laat het duidelijk zijn dat de 4-daagse LCMT Triathlon er gekomen is op uitdrukkelijke vraag van enkele triatleten en dat we in overleg met elkaar en de LBFTD (triathlonfederatie) de verdere toekomst van dit prestigieuze gebeuren zullen bespreken. En het is al even klaar dat het aanbod van dit triathlon-programma finaal bedoeld is om triatleten met grote zomer-ambities te laten kiezen wat hen op dat moment het best uitkomt. Wie dus niet louter om de competitie komt kan à la carte uitpikken welke proef hij/zij die dag wenst te betwisten. Om die reden hebben we ook een puntenklassement in het leven geroepen…
 

Voor de triathlon wordt er naast een TIJD- ook nog een puntenklassement gehanteerd:
Waarom een puntenklassement? Zie reden hierboven + in geval van pech kan de triatleet zo toch nog een klassement halen. Behaalde punten blijven altijd meetellen, ook als je een bepaald onderdeel die dag verzaakt te doen blijf je netjes in dat puntenklassement staan. Bij elk van de 10 proeven krijgt de top-10 punten toebedeeld en wel als volgt:

12 – 10 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1
(2 proeven op donderdag, andere dagen telkens 3 proeven, samen goed voor maximaal 132 te behalen punten).


Dames 6 – 4 – 2 – 1
(voor zo ver voldoende vrouwelijke atleten ingeschreven).Wij denken er ook van uit te mogen gaan dat triatleten bij uitstek mensen zijn die hun lichaam kennen en dus niet ten koste van welke competitiehonger zichzelf naar de vaantjes zullen lopen, zwemmen of fietsen. Als organisator wensen wij alle triatleten bovenal een geweldige conditionele SUPERCOMPENSATIE toe na afloop van de 2de LCMT-Triathlon, gekoppeld aan mooie zomerwedstrijden later op het jaar.


ZWEMMEN?


Niet op de 1ste dag, wel 500 meter baantjes trekken in het hotelzwembad van Hotel Vayamundo tussen 7u00 en 8u00 op de 2de dag (vrijdag 11 mei). En dit in groepjes van 7 tot 8 tegelijk. Eerste duik voor de laatste 8 uit het klassement om 7u00, vervolgens om 7u15 de volgende groep. De 2 dames kunnen samen kiezen bij welke groep ze aansluiten.
Triatleten, jullie fietsen zowel op zaterdag- als zondagmorgen onder begeleiding in rustig tempo naar zwemproef toe. Na het zwemmen volg je de bewegwijzering naar het parcours. Op zaterdag is dat zowat 14 km van het Lac de Nisramont richting invoegpunt op de CYCLO-etappe. Jullie zullen daar ongeveer gelijktijdig passeren met de andere CYCLO-rijders die eveneens 14 km (met voor hen een Côte de St.-Roch) dienen af te leggen tot het samenvloeiingspunt. Op zondag rijd je vanaf het water meteen steil omhoog (asfalt) richting Engreux, waar je inpikt op de TWEEDE Boucle van het mountainbike-parcours. Die dag ‘biken’ jullie dus anderhalve boucle (helft 2de en volledige 3de boucle), waarna je de loopschoenen aantrekt voor een bijna integrale EERSTE Boucle (19 km, want iets korter vertrekken in die start dan wat de mountainbikers hebben gedaan). In geval de zwemtemperatuur te laag zou zijn wordt het zwemmen ofwel qua afstand ingeperkt (normaal 2 X twee en een halve kilometer maar bij fris weer volgt zeker overleg met de triatleten avond voordien of zelfs nog kort voor de start)).

VOORZIE PASSENDE ZWEMKLEDIJ INCLUSIEF BADMUTS (water-temperatuur kan best koud zijn). Indien te koud vervalt het open water zwemmen die dag en zal je tussen 9u en 10u opnieuw zelfde zwemproef (500 meter) als op vrijdag krijgen!

Zwemproeven

Vrijdag 11 mei
Tussen 7 u en 8 u, groepjes van 7 à 8 voor 500 m Zwembad Vayamundo

Zaterdag 12 mei
9u00 voor in princiep 2,5 km (tenzij o.w.v. temperatuur in te korten) Lac de Nisramont (vanuit ADEPS-centre in Engreux)

Zondag 13 mei
9u00 (idem als zaterdag) Lac de Nisramont (vanuit ADEPS-centre in Engreux)
 

Er is mogelijkheid tot omkleden ter plaatse aan het Centre ADEPS (Bloso) van Engreux (onder afdak en met wat privacy)+ Plus de fietsen kunnen veilig geparkeerd worden (met toezicht tijdens het zwemmen).

Na het zwemmen worden alle resultaten hiervan apart verwerkt. De tijd loopt dan verder voor het fietsen, maar MET AFTREK VAN DE OMKLEEDTIJD VAN DE EERSTE ZWEMMER. Anders gezegd, als de eerste zwemmer na het verlaten van het water 5 minuten zou nodig hebben alvorens op de fiets te vertrekken, krijgt nadien elke andere deelnemer ook 5 minuten tijd afgetrokken van de finale fietstijd bij de finish na 145 km. Idem bij het lopen. Het bijhouden van aparte tijden van elke aparte proef is van belang voor het puntenklassement. Hoe ter plaatse geraken bij het zwemmen? Onder begeleiding van onze organisatiewagen kan in rustig tempo vanaf 8u15 vertrokken worden richting Engreux (kleine 14 km). Verzamelen aan de officiële start. Men mag echter ook op andere wijze naar Engreux afreizen (bv. met wagen indien chauffeur mee). Als bij te slecht weer de buiten-zwemproef vervalt, wordt er pas om 8u30 verzameld bij de hotelreceptie om dan naar het binnenzwembad te gaan. Mocht dit op zaterdag zo zijn, dan vertrekken de triatleten als 1 peloton uit Houffalize over het identieke parcours van de CYCLO-rijders (anders is er een iet of wat andere aanloop om in te pikken). Indien dit op zondag zo zou zijn, dan rijden de triatleten een volledige boucle 2 en 3 om dan pas boucle 1 te lopen!  

Loopproeven

Dag 1 = 15 km of 3 ronden op lokaal circuit, direct na finish ‘fietsen’
Dag 2 = idem als dag 1
Dag 3 = idem als voorgaande dagen
Dag 4 = ‘boucle 1’ ofwel 19 km.
   

PRIJSUITREIKING EN CEREMONIE

Dagelijks om 17u schuiven ook de dagwinnaars (podium) en leider (man/vrouw) aan in het zog van de mountainbikers en combi-rijders. Op de slotdag is er een prijsuitreiking waarbij de top-10 van het klassement een waardevolle natura-prijs zal krijgen. Ook aan de dames wordt gedacht uiteraard!

Onze Partners